ORTADOĞU TIP DERGİSİ - ORTADOGU MEDICAL JOURNAL
The effect of assessment of estimated fetal weight before cesarean on incision lenght
Sezeryan öncesi tahmini fetal ağırlık ölçümünün sezeryan insizyon uzunluğuna etkisi

Sibel Mutlu 1 * , Ali Ramazan Benli 2

Ortadogu Tıp Derg, Volume 9, Issue 3, pp. 118-122

https://doi.org/10.21601/ortadogutipdergisi.275274

OPEN ACCESS

Download Full Text (PDF)

Abstract

Introduction: The purpose of this study is to determine the effect of estimated fetal weight before cesarean section to cesarean incision lenght.
Material Method: This prospective study has been carried out between 2014 and 2016 in a private hospital. 238 pregnant women who had cesarean between 38th and 40th gestational weeks have been included in this study. All of the  gestational ages were calculated after last mestual date and confirmed at first trimester via ultrasonography. Patients were randomized in tho groups. First group evaluated with abdominal ultrasonography before cesarean, and estimated fetal weight calculated. Other group didn’t get estimated fetal weight calculated. In our study, we compared cesarean incision lenghts, preoperative and postoperative heamogram differences, visual analog scale (VAS) scores, mobilization times and hospitalization times between groups.
Findings: We found statistically significant (p<0.001) difference between incision lenght. It was longer in second group. VAS scores were statistically significantly (p<0.001) higher in second group.  There were no statistically significant difference at preoperative and postoperative heamogram differences,  mobilization times and hospitalization times between groups.
Conclusion: Cesarean incisions are shorter if preoperative estimated fetal weight is calculated. Additionally cosmetic patient satisfaction is increased and postoperative pain is lowered. 

Öz

Giriş: Bu çalışmanın amacı sezeryan öncesi bakılan tahmini fetal ağırlığın(TFA), sezeryan insizyon uzunluklarına olan etkisinin araştırılmasıdır.
Materyal Metod: Bu prospektif çalışma 2014-2016 yılları arasında özel bir hastanede gerçekleştirildi. Çalışmaya sezeryan ile doğum yapan 380/7-406/7 hafta arasında toplam 238 gebe dahil edildi. Tüm gebelerde gestasyonel yaş, son adet tarihinden itibaren hesaplandı ve ilk trimester ultrasonografileri ile doğrulandı. Hastalar iki gruba randomize edildi. Birinci grup sezeryandan önce abdominal ultrasonografi ile değerlendirildi ve tahmini fetal ağırlık (TFA) ölçümü yapıldı. İkinci gruba sezeryan öncesi TFA ölçümü yapılmadı. Çalışmamızda her 2 gruptaki sezeryan insizyon uzunlukları, preoperatif ve postoperatif hemogram farkı, vizuel analog skala (VAS) skoru, hastanede kalış süreleri ve mobilizasyon süreleri karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmamızda 1.gruptaki hastalardaki insizyon uzunluğu ortalaması; 14,755±0.864 iken VAS ortalaması 50,200±9,462 bulundu. 2. Gruptaki hastalarda insizyon uzunluğu ortalaması 15,925±0,5839 iken VAS ortalaması 59,890±6,1280 bulunmuştur. Birinci grupta ki hastalar ile 2. gruptaki hastaların insizyon uzunluğu ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.001). İkinci grubun insizyon uzunlukları birinci gruba kıyasla daha fazla idi. VAS ortalamaları 2. Grupta anlamlı olarak daha yüksekti (p< 0.001). Preoperatif-postoperatif hemoglobin farkı, mobilizasyon süreleri ve hastanede kalış süreleri bakımından 1.grup ile 2. grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.
Sonuç: Sezeryan öncesi yapılan ultrasonografide TFA belirlenmesi ile sezeryan insizyonları daha küçük olmaktadır. Kozmetik açıdan hasta memnuniyetinin artması ve postoperatif ağrı skorlarının daha az olması da ek avantaj olarak bulunmuştur.

References

Citation

The articles published in this journal are licensed under the CC-BY Creative Commons Attribution International License.