ORTADOĞU TIP DERGİSİ - ORTADOGU MEDICAL JOURNAL
The association of adenoma size with the biochemical parameters and cardio-metabolic risk factors in primary hyperparathyroidism
Primer hiperparatiroidide adenom hacmi ile laboratuvar parametreleri ve kardiyo-metabolik risk faktörlerinin ilişkisi

Muhammed Kizilgul 1 * , Mustafa Caliskan 1, Bekir Ucan 1, Erkam Sencar 1, Davut Sakiz 1, Erman Cakal 1, Mustafa Ozbek 1

Ortadogu Tıp Derg, Volume 10, Issue 1, pp. 13-19

https://doi.org/10.21601/ortadogutipdergisi.344895

OPEN ACCESS

Download Full Text (PDF)

Abstract

Aim: The studies conducted to investigate the association between biochemical manifestations of hyperparathyroidism such as serum parathyroid hormone, serum calcium, and serum phosphate levels, and parathyroid adenoma weight and volume have conflicting results. We aimed to investigate whether there is an association of preoperative size of adenoma with laboratory parameters and cardio-metabolic risk factors in patients with primary hyperparathyroidism.
Material and Method: Seventy-five patients with PHPT and 96 control subjects were enrolled in the study. Demographic, anthropometric and biochemistry data were recorded. Correlation analysis was used for determining the relation between adenoma volume and cardio-metabolic parameters. Preoperative adenoma volume was calculated by the ellipsoid model formula.
Results: Mean age was similar between groups (52.69 ± 10.91 to 53.33 ± 7.70, p:0.667). Mean size of adenoma was 1.42 ± 2.62 cm3. Size of adenoma was positively correlated with calcium and parathormone levels and negatively correlated with vitamin D level (p<0.05). Size of adenoma was not correlated with cardio-metabolic risk factors including systolic blood pressure, diastolic blood pressure, age, fasting plasma glucose, lipid profile, body mass index, carotis intima media thickness, CRP and HOMA-IR (p>0.05). PTH, calcium, phosphorus or vitamin D levels were also not correlated cardio-metabolic risk factors.
Conclusions: Adenoma volume has a correlation with parathormone, calcium, phosphorus and vitamin D levels, however, it is not associated with cardio-metabolic risk factors.

Öz

Amaç: Primer hiperparatiroidili hastalarda, paratiroid adenom ağırlığı veya hacminin hiperparatiroidinin biyokimyasal parametreleri ile ilişkisini araştıran çalışmaların sonuçları çelişkilidir. Bu çalışmada, primer hiperparatiroidili hastalarda preoperatif adenom hacmi ile labaratuvar parametreleri ve kardiyo-metabolik risk faktörleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya primer hiperparatiroidisi olan 75 hasta ve 96 kontrol olgusu alındı. Demografik, antropometrik ve biyokimyasal veriler kaydedildi. Adenom hacmi ile labaratuvar ve kardiyo-metabolik risk faktörleri arasındaki ilişki korrelasyon analizi ile değerlendirildi. Preoperatif adenoma hacmi ellipsoid model formülü ile hesaplandı.
Sonuçlar: Ortalama yaş her iki grupta benzerdi (52.69 ± 10.91 to 53.33 ± 7.70, p:0.667). Ortalama adenom hacmi 1.42 ± 2.62 cm3 idi. Paratiroid adenom hacmi, parathormon ve kalsiyum düzeyleri ile pozitif korrele iken, vitamin D düzeyleri ile negatif korrele idi (p<0.05). Paratiroid adenom hacmi, kardiyo-metabolik risk faktörleri olan sistolik ve diyastolik kan basıncı, yaş, açlık plazma glukozu, lipid profili, vücut kitle indeksi, karotis intima media kalınlığı, CRP ve HOMA-IR ile ilişkili değildi (p>0.05). Parathormon, kalsiyum, fosfor veya vitamin D düzeyleri ile kardiyo-metabolik risk faktörleri arasında ilişki saptanmadı (p>0.05).
Sonuç: Paratiroid adenoma hacmi ile parathormon, kalsiyum ve vitamin D düzeyleri arasında korrelasyon olmasına rağmen paratiroid adenoma hacmi ile kardiyo-metabolik risk faktörleri arasında ilişki saptanmadı.

References

Citation

The articles published in this journal are licensed under the CC-BY Creative Commons Attribution International License.