ORTADOĞU TIP DERGİSİ - ORTADOGU MEDICAL JOURNAL
Our experiences in medical photography at the burn center
Yanık merkezindeki tıbbi fotoğrafçılık tecrübelerimiz

Yucel Yuce 1 * , Kutlu Hakan Erkal 1, Oguzhan Kılavuz 1

Ortadogu Tıp Derg, Volume 11, Issue 2, pp. 161-166

https://doi.org/10.21601/ortadogutipdergisi.369473

OPEN ACCESS

Download Full Text (PDF)

Abstract

Introduction: Medical photography has a wide range of uses. Photographs are used in clinical documentation, in publishing research in scientific journals, and in teaching.
Material and Method: We evaluated the pictures of patients treated with 2009-2017 in intensive care unit, service and outpatient departments of the Burn Center of Kartal Dr. Lutfi Kirdar Education and Research Hospital.
Findings: At the dates mentioned, the photographs of a total of 13150 patients (1162 burn intensive care patients, 3583 burn patients in regular service and 8405 outpatients) were taken. Each step of the patient’s treatments was photographed and archived digitally. We pictured the latest changes in dressing, urine color, and non-common diseases. We recorded the areas and donor sites where grafts are applied during surgical procedures and the most recent statuses digitally.
Discussion: Photography has become part of the treatment of burn patients. Calculation of burn fractions, evaluation of damage at the time of first application, identification of areas to be infected or grafting is possible by photographing. Also; detection of causes of graft loss wound healing and sequelae formation can also be done with this photograph. Also, they provide evidence of applied treatments and materials used. We believe that digital imaging is an easy and inexpensive method of recording burned patients’ images in countries where laser Doppler imaging and psychoacoustical imaging are expensive.

Öz

Giriş: Tıbbi fotoğrafçılığın çok geniş bir kullanım alanı vardır. Fotoğraflar klinik dokümantasyonda, bilimsel dergilerde araştırmaların yayımlanmasında ve öğretim alanında kullanılırlar.
Materyal ve Metod: Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi’nde 2009-2017 yılları arasında tedavi edilen yoğun bakım, servis ve poliklinik hastasının çekilen resimleri değerlendirilmiştir.
Bulgular: Belirtilen tarihlerde toplam 11866 hastanın (841 yanık yoğun bakım hastası, 2613 yanık servis hastası ve 8405 poliklinik hastası) tedavilerinin her basamağında çekilen resimleri toplanmıştır. Hastaların tedavilerinin her basamağını fotoğraflandı ve dijital ortamda arşivlendi. Pansuman değişimlerinin son halleri, idrar rengi ve yaygın olmayan hastalıklar fotoğraflandı. Cerrahi işlemler sırasında greft uygulanan alanlar ve donör alanları; son durumları dijital olarak kaydedildi.
Tartışma: Fotoğraflama yanık hastalarının tedavilerinin bir parçası haline gelmiştir. Yanık yüzdelerinin hesaplanması, ilk başvuru anında hasarların değerlendirilmesi, enfekte alanların ya da greft uygulanacak alanların belirlenmesi fotoğraflama ile mümkündür. Ayrıca; greft kaybının nedenlerinin tespiti, yara iyileşmesinin ve sekel oluşumunun takibi de bu fotoğraflama ile yapılabilir. Ek olarak uygulanan tedavilere ve kullanılan materyallere kanıt oluştururlar. Ayrıca lazer doppler görüntüleme ve fotoakustik görüntüleme gibi cihazların pahalı olarak değerlendirildiği ülkelerde dijital fotoğrafçılığın yanık hastalarının görüntülerinin kaydedilmesinde kolay ve ucuz bir yöntem olduğunu düşünmekteyiz.

References

Citation

The articles published in this journal are licensed under the CC-BY Creative Commons Attribution International License.