ORTADOĞU TIP DERGİSİ - ORTADOGU MEDICAL JOURNAL
Impact of surgery on Lewy body dementia: two cases presentation
Cerrahi girişimlerin Lewy body demansa etkisi: iki olgu sunumu

Bekir Enes Demiryürek 1 * , Bilgehan Atılgan Acar 1, Mustafa Ceylan 2, Esra Demiryürek 3, Selçuk Yaylacı 4

Ortadogu Tıp Derg, Volume 9, Issue 2, pp. 88-91

https://doi.org/10.21601/ortadogutipdergisi.293150

OPEN ACCESS

Download Full Text (PDF)

Abstract

Lewy body dementiaisa neurodegenerative dementing disorder. It is most common form of dementia after Alzheimer’sdisease. Dementia with Lewy bodies is primarily characterized as cognitive decline, visual hallucinations and motor features (parkinsonism). Other clinical symptoms include REM (rapid eye movement) sleep behavior disorder, serious neuroleptic sensitivity and dysautonomia support diagnosis. Both postoperative cognitive deficit and post operatif delirium are more common in elderly patients with Lewy body dementia than normal elderly patients and elderly patients with other dementias such as Alzheimer disease.We presented women cases; first case 65years old occured post operatif cognitif deficity and postoperative hypoactive delirium after pelvic fracture operation and the other one 60 years old occurred postoperative cognitive deficit and postoperative hyperactive delirium after appendicitis surgery. In patients with Lewy body dementia, early diagnosis and treatment of surgery complications are very effective to prevent morbidity and mortality. Also clinicans should determine and reduce probable risks of preoperative and intraoperative complications in patients with Lewy body dementia.

Öz

Lewy body demans Alzheimer hastalığından sonra ikinci sıklıkta görülen nörodejeneratif demanstır. Kardinal bulguları bilişsel bozukluk, görsel halüsinasyonlar ve motor bulgular (parkinsonizm)dır. Aynı zamanda REM (rapid eye movement) uyku davranış bozukluğu ve ciddi nöroleptik duyarlılığı ve disotonominin varlığı tanıyı destekleyici bulgulardır.
Lewy body demans tanılı olgularda post operatif bilişsel bozuklukta artış ve post operatif deliryum normal yaşlı populasyonu ile Alzheimer hastalığı ve diğer demans olgularına göre daha sık görülmektedir. Bu yazıda biri 65 yaşında kalça kırığı nedeniyle cerrahi operasyon sonrası hipoaktif deliryum ve sonrasında bilişsel fonksiyonlarda bozulmada artış gözlenen, diğeri 60 yaşında sonrası hiperaktif deliryum ve bilişsel bozulmada artış gözlenen iki adet erkek olası Lewy body demans olgusu sunduk. Lewy body demans olgularında cerrahi sonrası komplikasyonların erken tanısı ve tedavisinin ciddi morbidite ve mortaliteyi önlemede oldukça etkin olduğu akılda tutulmalıdır. Ayrıca klinisyenler Lewy body demans olgularında preoperatif ve intraoperatif dönemde komplikasyon gelişimini azaltmak için olası riskleri saptamalı ve en aza indirgemeye çalışmalıdırlar.

References

Citation

The articles published in this journal are licensed under the CC-BY Creative Commons Attribution International License.