ORTADOĞU TIP DERGİSİ - ORTADOGU MEDICAL JOURNAL
Frequency of incidental liver and renal masses accompanying adrenal incidentalomas
Adrenal insidentalomaya eşlik eden karaciğer ve renal kitlelerinin sıklığı

Narin Nasiroglu Imga 1 * , Yasemin Tutuncu 1, Mustafa Unal 1, Mazhar Muslum Tuna 1, Bercem Aycicek 1, Serhat Isik 1, Dilek Berker 1, Serdar Guler 1

Ortadogu Tıp Derg, Volume 10, Issue 3, pp. 220-227

https://doi.org/10.21601/ortadogutipdergisi.395907

OPEN ACCESS

Download Full Text (PDF)

Abstract

Aim: An adrenal incidentaloma (AI) is an adrenal mass incidentally found on an imaging study that was not performed to diagnose an adrenal problem. Incidental hepatic and renal masses are often seen in abdominal imaging; however, for this research we aimed to determine the frequencies and kinds of hepatic and renal incidental masses in patients with AIs.
Material and Method: A retrospective evaluation of 381 AI patients (245 females and 136 males) and 285 control subjects (168 females and 117 males) was conducted. The adrenal masses were divided into two groups according to the Hounsfield unit (HU) scale (≤10 or >10) and classified as bilateral, right, or left sided. Hepatic or renal incidental masses and those with both were compared between AI patients and controls also; comparison was made within AI patients.
Results: The incidental renal mass frequency and both hepatic and renal incidental masses frequency were found to be higher in the AI group than in the controls. In those AI patients who had unilateral, bilateral, and left sided adrenal masses >10 HU, the frequencies of both hepatic and renal incidental masses were found to be greater than in the AI patients with masses ≤10 HU (p=0.001, 0.049, and 0.001, respectively).
Conclusion: In AI patients with adrenal masses >10 HU, due to the increased frequencies of both hepatic and renal incidental masses, physicians should evaluate these cases carefully. Additional large studies are needed to define the incidence and follow-up of AI patients with hepatic and renal incidentalomas.

Öz

Amaç: Adrenal insidentaloma (AI) adrenal dışı bir problem nedeniyle yapılan görüntüleme yöntemleri sırasında tesadüfen saptanan adrenal beze ait kitlelerdir. Karaciğer ve renal kitleler rastlantısal olarak abdomene ait görüntülemelerde görülebilirler. Bu nedenle bu çalışmamızda AI hastalarında eş zamanlı görülebilen rastlantısal hepatik ve renal kitlelerin sıklığını ve çeşitlerini saptamayı amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak 381 AI hastası (245 kadın ve 136 erkek) ve 285 kontrol bireyin (168 kadın ve 117 erkek) değerlendirilmesi yapıldı. Adrenal kitleler Hounsfield unit (HU) ölçeğine (≤10 veya>10) göre iki gruba ayrıldı ayrıca bilateral, sağ ve sol taraf kitleleri olarak sınıflandırıldı. Karaciğer veya renal kitleleri ya da her ikisi birlikte olanlar, hasta ile kontroller arasında ve ayrıca AI hastalarında kendi içerisinde karşılaştırıldı.
Bulgular: Renal kitlesi olanların sıklığı ile birlikte hepatik ve renal kitlesi olanların sıklığı hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu. Hasta grubunda adrenal kitle >10 HU olanlarda tek taraflı, bilateral ve sol taraflı hepatik ve renal rastlantısal kitle sıklığı adrenal kitle ≤10 HU olan gruba göre daha yüksek saptandı (p = 0.001, 0.049 ve 0.001; sırasıyla).
Sonuç: Adrenal kitle > 10 HU olan AI hastalarında, hem hepatik hem de böbrek kitle sıklığının artması nedeniyle klinisyenler bu vakaları dikkatle değerlendirmelidir. İnsidental karaciğer ve renal kitlesi olan AI hastalarının görülme sıklığını belirlemek ve uzun dönem takipleri için geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.

References

Citation

The articles published in this journal are licensed under the CC-BY Creative Commons Attribution International License.